Mana Velocity one; een scam?

Door stijnvbml op dinsdag 20 september 2016 21:57 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 4.466

Dit bericht wordt geŁpdatet steeds als ik nieuwe informatie vind.
Vanochtend verscheen op Tweakers dit artikel over een Kickstarter project van een Nederlander die de volgens hem ideale smartphone voor minder dan 350 euro zou gaan aanbieden. Direct waren er vage dingen en werden er vragen gesteld, maar Mike, de jongen achter het project, wist deze vragen allemaal te beantwoorden. Na een half uurtje research ben ik er achter gekomen dat dit, zoals vele dachten, inderdaad zeer waarschijnlijk niet echt is. In deze post bespreek ik waarom.
Laten we bekende met de vragen die aanvankelijk al door Tweakers werden gesteld. Wie is die Mike Bovenkamp? Google en je ziet dat het een jong persoon is zonder enige ervaring. Hij is ook de persoon die Tweakers op het nieuws wees, onder de Amoth. Er is weinig over hem te vinden en hij heeft zeker geen ervaring met het opzetten van een merk.
Gebruiker Majic schrijft her volgende;
Dan hebben we nog in het team:
- Jord Rupp. Een jongetje van 18-19 (doet het grafisch ontwerp, verder geen info over te vinden behalve een foto waar hij met een pistool op de camera richt voor de lol)
- Lia Los : Niets over te vinden. Mogelijk zusje/vrouw van onderstaande.
- Carel Los : Mederwerker in de beveiliging van UMC Utrecht. Top skill "Dutch" op Linkedin.
Ook beweert Mike dat de telefoon in de fabriek van Oppo gaat worden gefabriceerd. Dat zou erg bijzonder zijn. Ik kan namelijk niks vinden over merken die niet van het moederbedrijf van Oppo zijn maar wel telefoons in haar fabriek mogen laten produceren.
En het design van de telefoon is een mix van de Ulefone Future en Qiku Terra. Maar Mana verzekerd ons dat dat het plan is. Dit staat op de kickstarter pagina Design rights and the rights to use pictures have been paid to Qiku and Ulefone . Dit is zeer apart. Dat van Ulefone zou heel misschien kunnen kloppen, maar dat van Qiku niet. Qiku is een merk van Coolpad en Qihoo 360 volgens Wikipedia. . Maar als we alles verder onderzoeken komen we achter iets bijzonders. Op Gizmochina staat dit; "360 Mobiles, formerly known as QiKu ." Na veel zoeken kan je er achter komen dat Qiku door een conflict tussen Coolpad en Qihoo 360 niet echt meer bestaat. Als Qiku niet bestaat, hoe kan Mike de designrechten dan hebben gekocht?
Bluetooth 4.2. Heeft de velocity ook. Net als een qualcomm snapdragon 821, die niet hoger dan bluetooth 4.1. ondersteund.
Op kickstarter wordt beweert dat de Mana met behulp van andere bedrijven is gebouwd. We partnered up with Dragon Innovation and Shapeprototype to create an OEM phone with an existing design . Dragon innovation helpt starts up met het fabriceren. Het volgende staat op hun website; Once you’re Dragon Certified, we give you a badge you can proudly display on your site, your crowdfunding campaign, or anywhere you want to show that you are on track to deliver. Mana zou dus dragon certified moeten zijn. Op de pagina met bedrijven die dragon certified zijn is geen spoor van Mana te vinden.
En tenslotte bevat de Velocity one 2 nieuwe, nog niet eerder gebruikte technieken, namelijk Qualcomm sense ID en wireless charging met een aluminium achter kant. Beide dingen zijn niet onmogelijk, maar de telefoon van Mana zal dit wel als eerste toepassen. Dat laatste is bijzonder, want of Mana zou een hoog R&D budget moeten hebben om dit waar te maken, of de hoofdprijs moeten hebben betaald om als eerste van de technieken gebruik te maken. Dit is vreemd want Mana is een start up, R&D budget zou er lijkt me niet zijn geweest. En het lijkt me over het algemeen zeer sterk dat zo een kleine start up als eerste deze technieken kan toepassen.
Al met al denk ik dat het kickstarter project voor de Mana Velocity One een scam is. Zonder al te veel moeiten kan je concluderen dat je maar beter geen geld in Mana moet stoppen.

Blijkbaar wil Mike al een tijdje een smartphone maken. In 2014 heeft hij, via Facebook, Qualcomm proberen te benaderen.

Volgende: Beste telefoon 2015, nabespreking 12-'15 Beste telefoon 2015, nabespreking

Reacties


Door witeken, dinsdag 20 september 2016 22:15

En dan de belangrijkste vraag: Waarom zou het een goed idee zijn om 300k toe te vertrouwen aan 17-jarige?

Door Tweakers user BadpunK, dinsdag 20 september 2016 23:08

En dan is er nog het debacle over de bewerkte foto's (van andere toestellen) die gebruikt zijn. Dit terwijl er een prototype zou bestaan..

Door Tweakers user matroosoft, dinsdag 20 september 2016 23:09

Daarom is het ook zo triest om te zien dat er al ruim 17.000 dollar is gepledged..

Door Tweakers user Xessive, woensdag 21 september 2016 00:27

Ze maken gebruik van de ontbrekende (technische) kennis van mensen die er prat op gaan dat ze er verstand van hebben.

Al met al is dit een kickstarter die ik nog geen cent toe vertrouw.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 september 2016 00:28]


Door Tweakers user Kiswum, woensdag 21 september 2016 07:14

Even de advocaat van de duivel :
Zoek even de prijs en specs op van de LeEco Le Max 2.
Hint : nog geen §299,-en Qualcomm Sense ID en Sd820 (telefoon komt uit mei 2016)

Is het onmogelijk als het product werd aangekondigd door LeEco? Nee dan is het bijna helemaal te verwezenlijken. Voor een kleine start-up is het grotendeels onmogelijk.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 september 2016 07:43]


Door Tweakers user DonJunior, woensdag 21 september 2016 08:15

Gisteren kreeg ik de link naar deze kickstarter doorgestuurd door een maat van me. Er gingen bij mij direct allemaal alarmbellen af. Hoe mooi dat ik dit nu lees.
Ben sowieso wel een beetje klaar met al die kickstarters.. veel is scam wat het toch nooit haalt. Als het echt een goed idee is dan wacht ik wel tot de eerste uitleveringen zijn geweest en er reviews van komen.. ik ga echt mijn zuurverdiende centen niet stoppen in een vaag idee.

Door Tweakers user Tim_bots, woensdag 21 september 2016 08:57

Ook een leuke, kijk eens naar het 2e plaatje (telefoon gedraaid). Hier is vrij duidelijk een knop onderaan te zien. In alle andere plaatjes ontbreekt deze knop...

Maar zoals het er nu naar uit ziet gaat deze het toch niet redden: https://www.kicktraq.com/...rful-yet-affordable-smar/

Door Tweakers user xleeuwx, woensdag 21 september 2016 09:47

PS, kijk even naar de leverdatum ;).

November 2016 is over een maand, Als hij 200 telefoons moet produceren dan betekend dat dat hij die nu al betaal moet hebben en deze in ze garage moet hebben liggen om ze op tijd te kunnen versturen.

Door Tweakers user Redneckerz, woensdag 21 september 2016 11:31

Op basis van de KS zijn er al zoveel alarmbellen (indd leverdatum, maar ook 8 GB ram?? voor die prijs? Mobiele hardware maakt nog niet eens redelijk gebruik van 4 GB) die afgaan dat het echt schandelijk is dat Tweakers dit zo online heeft gezet zonder enige vorm van onderzoek. Nu is dit helaas de tendens, dus hun ''We hebben inderdaad een fout gemaakt, had niet mogen gebeuren'' is een beetje dubbel.

Nee, het had niet mogen gebeuren. De reden dat het gebeurt is omdat de focus simpelweg niet op nieuwsvergaring ligt, maar op evenementen en acties, aldus hunzelf. En dan gebeurt dit dus.

Daarnaast, hoe mooi het ook klinkt, Mike en zijn team zijn wel goede spindoctoren als ze op de FP van Tweakers kunnen komen. Maar dit is net als de PGS gewoon een scam.

Door Tweakers user YouriHL, woensdag 21 september 2016 12:10

:')

Voor wat betreft de uitbetaling aan de bewuste starter, wat gebeurt er als deze persoon het KS-project annuleert ? Worden de betaalde gelden dan teruggestort door KS, of dient hij dit zelf te doen ? Ik heb in het begin van de KS-periode verschillende voorbeelden gezien van mensen die op 80% van de beoogde budgettering het KS-project annuleerden en vervolgens met het geld vertrokken. KS heeft indertijd beloofd dit snel aan te passen, maar heeft de veranderingen volgens mij niet publiekelijk uitgelegd.

Door Tweakers user Giesber, woensdag 21 september 2016 12:32

Y_H schreef op woensdag 21 september 2016 @ 12:10:
Voor wat betreft de uitbetaling aan de bewuste starter, wat gebeurt er als deze persoon het KS-project annuleert ?
Hoe het nu is weet ik niet, maar toen ik een tijd terug (enkele jaren geleden) met de creditcard betaalde werd het bedrag initieel gereserveerd, en pas echt afgeschreven op het moment dat de kickstarter beŽindigd was. Toen had ik ook begrepen dat het bedrag enkel afgeschreven werd als de kickstarter gehaald werd.

Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ze dat aangepast hebben. Met een debetkaart zou het bedrag wel meteen afgeschreven worden natuurlijk, maar ik zou verwachten dat dat naar een Kickstarter rekening gebeurt, niet naar de rekening van de "ondernemer".

Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 21 september 2016 13:03

Kiswum schreef op woensdag 21 september 2016 @ 07:14:
Even de advocaat van de duivel :
Zoek even de prijs en specs op van de LeEco Le Max 2.
Hint : nog geen §299,-en Qualcomm Sense ID en Sd820 (telefoon komt uit mei 2016)
Ik heb er even snel naar gezocht. Ik zag zo snel maar 1 Nederlandse winkel en die vraagt er §550 voor. Nogal een verschil met 300 :P

Maar stel dat hij wel §300 is, is dat dan inclusief verzendkosten, importkosten, BTW, garantie?

Dus die LeCo kost al veel meer dan wat deze Kickstarter aanbiedt ťn hij mist RAM, opslag, een camera, meerdere SD-kaartslots en waarschijnlijk mis ik nog wel dingen.

Dus advocaat, gaan we de boel aanhankelijk maken of mag de duivel een ander zoeken? :P

Door Tweakers user markisoke, woensdag 21 september 2016 13:04

Y_H schreef op woensdag 21 september 2016 @ 12:10:
:')

Voor wat betreft de uitbetaling aan de bewuste starter, wat gebeurt er als deze persoon het KS-project annuleert ? Worden de betaalde gelden dan teruggestort door KS, of dient hij dit zelf te doen ? Ik heb in het begin van de KS-periode verschillende voorbeelden gezien van mensen die op 80% van de beoogde budgettering het KS-project annuleerden en vervolgens met het geld vertrokken. KS heeft indertijd beloofd dit snel aan te passen, maar heeft de veranderingen volgens mij niet publiekelijk uitgelegd.
Als je op kickstarter een project backed, dan schrijft kickstarter het bedrag pas af als het doel daadwerkelijk gehaald is en de eindtijd verstreken is. Dus bij annulering of het doel niet gehaald zal je niks betalen.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 21 september 2016 13:13

Bij KS is het sinds het begin al zo dat de afschrijving van je cc pas gedaan wordt op het moment dat het project succesvol afloopt (dus de funding 100% of meer is op de afgesproken doeldatum). Er zitten geen reserveringen op je cc aanvast, men kijkt alleen of de gegevens kloppen als je pledged. Faalt de betaling op de dag dat de KS afloopt, dan heb je nog een aantal dagen om dit recht te trekken als pledger (bv je zit door je limiet heen oid). Het kan bij KS dus niet zijn dat men met minder funding wegloopt met je pledge. Als het project de 100% dus niet haalt, dan faalt het project en wordt er niets geint.

Dus wanneer een project afloopt zonder de 100% te halen, of wanneer een project geannuleerd wordt, zal er nooit een inning plaatsvinden van je pledge. er is dus ook geen reservering oid.
Alleen wanneer de pledges 100% (of meer) halen van de doelstelling. Zal KS via hun partner de pledges innen (zover die niet falen) en dat na twee weken en x% kostenaftrek door storten naar de opgegeven rekening van het project.

Wat je wel kan doen als 'scam' organiseerder is wanneer je pledges 80% halen van je doelstelling, je zelf de overige 20% pledged, die vervolgens niet geint kan worden. Maar omdat je doelstelling van pledges - toezeggingen en geen daadwerkelijke betalingen - wel behaald worden is je project dus 100% gefund.

Indiegogo is een een compleet ander verhaal met zowel dezelfde funding strategie als KS als een flexibele funding strategie (elke pledge wordt geint - ongeacht of men het gestelde doel bereikt, en gaat naar de rekening van het project).


Door Jantje2000, woensdag 21 september 2016 13:45

Ik vind het wel vreemd dat een 17-jarige jongen een project op kickstarter kan zetten. Volgens mij moet je daar 18 voor zijn.

Zou mooi zijn als het hem zou lukken. Die telefoon met die specs voor nog geen §400,-
Ik zou het wel weten

Door Tweakers user RoofTurkey, woensdag 21 september 2016 14:08

Funding is zojuist geannuleerd op Kickstarter, dus waarschijnlijk zijn er een aantal officiŽle klachten binnen gekomen of iets dergelijks.
Funding Canceled

Funding for this project was canceled by the project creator 3 minutes ago.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 september 2016 14:08]


Door Tweakers user Maasluip, woensdag 21 september 2016 14:11

Er staat nu net op de kickstarter:
Funding for this project was canceled by the project creator 6 minutes ago

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 21 september 2016 14:13

Ik had trouwens wel verwacht dat na de shit storm van gisteren, dat Mike de KS compleet zou aanpassen, nu zijn er voornamelijk de overduidelijke "pijnpuntjes" aangepast (die op T.net in de reacties boven kwamen drijven). Wat in mijn ogen veel meer wijst op een daadwerkelijke scam dan een naive tiener die te veel blaat en niets waar kan maken.

Ook voor de funding klopt het totaal niet. 17 October loopt het project af. Stel men krijgt genoeg pledges, dan betaald KS uit op 31 October of later. Tel daar dan een aantal dagen bij op voor een internationale transactie, en stel dat Mike dan het bedrag heeft op 7 November op zijn vroegst.
Een CN OEM begint niets zonder een vooruitbetaling (of je moet wellicht een jarenlange zakenpartner zijn). Dus of Mike heeft al de productiekosten voor x telefoons voorgeschoten zodat de OEM al bezig is met productie. Of de uitlevering in November is gans onmogelijk (stel Mike maakt bedrag direct over naar CN, reken weer een week voor een internationale betaling dus 14 November. De OEM zal dan pas inplannen, BOM voorraad moeten controleren en eventueel aanvullen of vervangende onderdelen gebruiken, productie draaien, en vervolgens verzenden - of dat direct naar de koper is of richting Mike die verder de logistiek gaat doen is nog maar de vraag. Maar November 2016 uitlevering van de telefoon is gewoon onmogelijk als de OEM nu niet al aan het produceren is).

/laat. hij heeft het gecancelled......

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 september 2016 14:15]


Door Tweakers user deathgrunt, woensdag 21 september 2016 22:08

Sowieso - even een reverse image search (via TinEye) en je ziet meteen waar de foto's vandaan komen (bovenste is van Tweakers, onderste van de duplicators).

http://tineye.com/search/...5256b2ebea9ae1ea8f44233d/

Door Tweakers user Kenzi, donderdag 22 september 2016 07:26

Die timeline is compleet unrealistisch inderdaad.
We have mitigated against any future delays by securing timelines with our production partners
Iedereen die ooit met Chinese OEM / ODM's heeft gewerkt (en zeker in de smartphone industrie) weet dat dit onzin is. Een fabrikant een deadline laten halen zonder shortcuts is enorm lastig.

Door Tweakers user maartend, donderdag 22 september 2016 12:41

Project canceled, geen uitleg op de kickstarter pagina, wel hier op tweakers;

nieuws: Jongen stopt Kickstarter-project voor 'Velocity One'-telefoon

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 september 2016 12:43]Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)